CESARE PEEREN | IN GESPREK MET CARLIJN KINGMA
VISIE (Césare Peeren) We moeten onze wereld binnen 10 jaar transformeren van lineair naar circulair. Uitgangs punten daarbij; alles is er al, maak gebruik van wat er is, transformeer naar een compact en resource/energy efficiënt systeem, eerst de oorzaak aanpakken met zo min mogelijk resources dan de symptomen aanpakken met de slimste en lichtste technologie beschikbaar. Samenwerking en kennisdeling is de sleutel; nadrukkelijk niet één school van duurzaamheid, we zullen alles moeten combineren. De laatste 20 jaar heb ik met Superuse Studios hiervoor de middelen, tools ontwikkeld, pilots gebouwd en alles open source gedeeld.
INTEGRALE STAD We moeten de bestaande stad extreem verdichten en mengen met eetbare natuur, functies zodanig mengen dat iedereen op loop/fietsafstand kan wonen/werken/recreëren en lokaal voorzien in primaire behoeftes. Mobiliteit vermindert hierdoor enorm waardoor ruimte ontstaat voor stadslandbouw, zo ontstaat een gesloten ecosysteem waar de elektrische auto en openbaar vervoer een extra luxe product zijn. Door slim ondernemerschap, blue economy, bouwen we aan een stad waar alle resources in een eindeloze cirkel blijven.
GEBOUWEN Het zou goed zijn om alle enigszins bruikbare bestaande gebouwen te transformeren tot multifunctionele woon/werk/recreer gebouwen waarbij dubbel ruimtegebruik, en intensiever gebruik van de ruimte cruciaal zijn, zodat niet alle gebouwen 8 tot 16 uur per dag leeg staan… In deze transformatie moeten we de gebouwen energie neutraal of leverend maken, en overal waar mogelijk eetbare natuur integreren, op/in/onder en aan de gebouwen. Als materiaal voor de transformatie kunnen we gebruik maken van industrieel afval en de slechte gebouwen als donorgebouwen, aangevuld met bouwbiologisch, cradle to cradle, high tech, lichtgewicht etc. zo creëer je een gebouwde omgeving die nauwelijks nieuwe resources en energie nodig heeft, dat wat dan nog nodig is zo licht, smart mogelijk uitvoeren; de top van de technologische ontwikkeling gemengd met oeroude natuurlijke basis principes.
ECONOMIE Het huidige economisch model moet volledig hervormd worden. We moeten af van de verslaving aan groei, dit vergt een ander model van ondernemen, waarbij groei in kwantiteit wordt vervangen door kwaliteit en dienstverlening, turntwo van Thomas Rau, blue economy zijn stappen in die richting. Kleine veranderingen die al helpen zouden zijn om belasting te verplaatsen van arbeid naar grondstoffen en energie. Lokale uitwisseling en lokale economie zouden voor moeten gaan op de wereld economie, import en export moet geminimaliseerd, de meeste spullen en energie zijn ook lokaal te vinden.
SOCIAAL De manier waarop onze maatschappij is georganiseerd is ook uit de tijd, er zou een eind aan bevolkingsgroei moeten komen, niet met dwang maar gewoon uit common sense. Willen we liever aan een ecologische ramp of resource oorlog sterven of kunnen we zelf de rem erop zetten…. Dat is de keuze. Veelbelovende ontwikkelingen zijn de hele deeleconomie, en de trend om weer meer in communities te gaan leven. Wederom moet er ruimte blijven voor iedereen en dus ook voor individualisme, een hele diversiteit in leefvormen. Maar delen is het nieuwe hebben…
CIRCULAIR BOUWEN Al 20 jaar ontwikkel en deel ik de principes en technieken van circulair bouwen, wij hebben de termen: oogsten en donorgebouwen bedacht. Superuse studios ontwerpt en bouwt alle projecten van afval, van kleine experimenten tot musea, kantoorinrichtingen en ons eigen hoofdkantoor de blue city010: Miele ruimte station, VITRA, Manifesta2012, diverse retail, Villa Welpeloo, Worm, Dortyart, Keen, Blue city 010
BLADE MADE PROJECTS Van de enorme afval stroom van de windindustrie zouden wereld wijd alle publiek ruimte objecten gemaakt kunnen worden, daarom spreiden we dit concept en bouwden 2 speeltuinen, een bushalte, een zitobject naast de Willemsbrug rotterdam, en was ik lid van het genvind consortium met als doel een oplossing voor dit enorme afval probleem (20000 wieken per jaar) te vinden.
CIRCULAIR EN ENERGY NEUTRAAL Recent focus ik met Superuse Studio Cesare Peeren op gebouwen gebouwd met afval/biobased materialen tot zero energy/passive:
Hobbitstee; pilot van een volledig autarkische woning gebouwd van afval en biobased materiaal, oplevering voorjaar 2018
Boschgaard; transformatie van een buurtcentrum tot energie neutrale woongemeenschap met eigen voedselproductie voor 30 mensen, voor woningbouwvereniging Zayaz in Den Bosch.
Foto: Sem Rietstap ©